Dieta

Piramida alimentelor – inceputul unei vieti sanatoase

Stim ca este bine sa mancam sanatos, incercam zi de zi sa reducem din mancarurile “rele”, dar mai stim oare care sunt acestea? Am realizat ca este mai simplu sa ne concentram mai degraba pe calitatea meselor, decat pe eliminarea totala a unor alimente din meniul nostru, care poate nu ne fac bine, dar ne fac placere din cand in cand.

Pornind de la piramida alimentelor, imaginea de mai jos, putem alcatui un meniu normal, format din 3 mese pe zi si 2 gustari intre mese; cred ca este cel mai important aspect pentru a avea o viata sanatoasa, mesele neregulate si lipsa almentelor esentiale ne afecteaza cel mai des sanatatea.

Sucul de legume şi fructe, sursă importantă de vitamine !

Consumul zilnic de sucuri de legume ar putea compensa deficitul de legume proaspete din alimentaţia omului modern.

În prezent, şapte din zece adulţi consumă mai puţine legume decît recomandă nutriţioniştii. Prin urmare, oamenii de ştiinţă americani au analizat ipoteza potrivit căreia sucul ar putea reprezenta un substitut pentru legumele propriu‑zise. „Am constatat că sucurile de fructe sau legume reprezintă o soluţie viabilă şi, prin urmare, o persoană şi‑ar asigura necesarul de vitamine doar bînd sucuri naturale de legume şi fructe”, a explicat autorul studiului, Carl Keen. „Mai mult decît atît, persoanele care au consumat sucuri au declarat că le‑a făcut plăcere să bea aceste preparate, fapt extrem de important pentru adoptarea pe termen lung a acestor practici”, a mai spus Keen.

După şase săptămîni de studiu, participanţii au declarat că sînt „mai satisfăcuţi” de modul în care au integrat fructele şi legumele în dieta lor şi că sucul a început să reprezinte o sursă importantă de vitamine şi minerale.

Studiul a fost efectuat pe trei grupuri distincte de bărbaţi şi femei, toţi avînd o stare bună de sănătate. Cu toţii au primit sfaturi de la nutriţionişti în legătură cu modalitatea de integrare a fructelor şi legumelor în dieta lor, însă numai membrii a două grupuri au fost instruiţi să consume cel puţin o porţie de suc natural de legume sau fructe. Persoanele din unul dintre aceste grupuri au consumat zilnic 230 de grame de suc de legume în cadrul planului echilibrat de alimentaţie, în timp ce subiecţii din celălalt grup au băut 450 de grame de suc. S‑a constatat că persoanele care au urmat sfaturile nutriţioniştilor şi au consumat suc de fructe şi legume au reuşit să ajungă la nivelul recomandat de vitamine obţinute din fructe şi legume proaspete.

Hreanul, condiment şi medicament

Foarte bogat în săruri minerale, de cupru, fluor, potasiu, fier şi vitamina C, hreanul conţine şi ulei volatil – mirosină, care îi conferă mirosul iritativ şi calităţile revulsive. Datorită calităţilor de condiment, rădăcina de hrean este folosită la prepararea conservelor pentru iarnă dar şi în tot timpul anului la diferite preparate culinare. Ca medicament, proprietăţile curative ale rădăcinii de hrean sînt nenumărate. O calitate aparte este stimularea poftei de mîncare prin excitarea secreţiilor aparatului digestiv. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, hreanul are efect diuretic, cu tendinţa de normalizare a tensiunii arteriale. De asemenea, hreanul este activ şi în cardiopatia ischemică, avînd în plus şi efect cardiotonic, fiind foarte indicat celor care suferă de hipertensiune arterială.

Hreanul are şi calitatea de a degaja de secreţii aparatul respirator, fiind astfel indicat în tratamentul astmului. În inapetenţă (lipsa poftei de mîncare), se consumă hrean ras amestecat cu puţin zahăr şi oţet, cîte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, pentru că hreanul este iritant în cantităţi mari. În crizele de tuse, zilnic, se înghite cîte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean ras amestecat cu zahăr şi lăsată la loc călduros jumătate de zi.

În caz de parodontoză, rădăcina proaspătă de hrean se ronţăie în gură, apoi se scuipă. Sub formă de catplasme (hrean ras şi pus într-o pînză), se aplică în caz de migrene, contuzii, dureri reumatice, stări gripale, bronşite sau pneumonii.

Tinctura de hrean se prepară din 20 g de hrean ras şi amestecat cu 100 ml alcool sau rachiu, care se pune la macerat 2 săptămîni, la temperatura camerei, agitîndu-se din cînd în cînd recipientul, care nu trebuie să fie metalic. Tinctura se foloseşte la fecţii în durerile de reumatism şi junghiuri.

Migdalele ajută la reducerea colesterolului

În ciuda conţinutului bogat în grăsimi şi calorii, migdalele sînt considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe.

„Cele mai multe dintre grăsimile din migdale sînt monosaturate. S‑a demonstrat că aceste fructe pot reduce nivelul colesterolului şi totodată să diminueze riscul de apariţie a unor afecţiuni ale inimii”, a explicat dr Joanne Lunn, de la Fundaţia Britanică de Nutriţie.

Potrivit specialiştilor de la Universitatea din Toronto, migdalele favorizează reducerea nivelului de colesterol şi a riscului de îmbolnăvire de ateroscleroză, o boală care determină îngustarea arterelor din cauza depozitelor de grăsime.

O cantitate de 15 grame de migdale conţine 92 de calorii, dar poate şi să furnizeze 50 la sută din doza zilnică recomandată de vitamina B6, esenţială pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi a celui imunitar. De asemenea, această cantitate de migdale oferă aproximativ trei sferturi din doza zilnică recomandată de vitamina E, importantă pentru menţinerea unei inimi sănătoase.

„Potrivit unui studiu efectuat de King’s College din Londra, se pare că structura lor de fibre poate ajuta la blocarea absorbţiei de grăsimi şi carbohidraţi, conferind o senzaţie de saţietate. În acest fel se previne îngrăşarea şi declanşarea unor boli, printre care se numără şi diabetul”, a explicat nutriţionistul Fiona Kirk.

Migdalele sînt foarte bogate în minerale esenţiale, precum magneziul (util pentru producerea de energie şi pentru sănătatea oaselor), potasiul (controlează echilibrul dintre lichidele aflate în organism şi poate ajuta la scăderea presiunii sangvine) şi calciul (ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor). Un alt aspect important este acela că migdalele trebuie consumate crude şi nesărate, deoarece procesul de prăjire sau de coacere determină pierderea unor substanţe valoroase.

Top 10 alimente pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa

Aceste alimente si bauturi va vor ajuta organismul sa lupte impotriva imbatranirii. Introduceti-le in dieta dvs alimentara si veti obtine vitamine in plus, antioxidanti si alte substante care va vor ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor specifice batranetii. Incepeti de azi!

1. Avocado

Avocado este in fruntea listei mai ales pentru ca este delicios. Bineinteles ca este plin de grasimi vegetale sanatoase care va ajuta la imbunatatirea nivelului colesterolului.

2. Nuci

Stim ca este important pentru organism sa consumam alimente care contin omega-3 si ca pestele este o excelenta sursa, insa multi se tem de contaminarea pestelui cu mercur. Iata ca si nucile sunt o sursa excelenta de omega-3 si acizi grasi esentiali. Consumati cateva pe zi pentru a furniza organismului doza zilnica necesara de omega-3.

3. Legume verzi

Chiar daca v-ati saturat sa tot auziti ca este bine sa consumati cat mai multe legume, adevarul este ca chiar trebuie sa o faceti. Daca ati reusi sa consumati macar 5 portii de legume si/sau fructe, incidenta de boli cardio-vasculare si cancer ar scadea dramatic. Concentrati-ve pe legumele cu frunze sau puternic colorate pentru a obtine maximul de beneficii.

4. Apa

Apa este buna pentru dvs. Pare destul de simplu. Exista cateva dispute in lumea medicala daca este bine sau nu sa beti foarte multa apa, dar pana cand se pun expertii de acord, beti apa. Este important ca apa sa fie principala bautura pe care o consumati, astfel nu veti introduce chimicale sau calorii in plus in organismul dvs.

5. Fructele de padure

Fructele de padure sunt pline de antioxidanti si alte substante pe care corpul dvs le poate folosi pentru a face reparatii si sa previna deteriorarile cauzate de varsta. In plus au un gust foarte bun. Cel mai bine ar fi sa le consumati fara sosuri sau zahar.

6. Ceai verde

Ceaiul verde este cunoscut ca un supliment care ajuta la prelungirea vietii in Asia de mii de ani. Ceaiul verde contine concentratii ridicate de substante de care corpul dvs are nevoie. Nu este scump, este delicios si va da un plus de energie datorita cofeinei pe care o contine.

7. Vinul rosu

Vinul rosu contine o substanta numita “resveratrol” care va ajuta sa combateti bolile specifice imbatranirii. La sfarsitul zilei un pahar de vin rosu va va ajuta sa va relaxati.

8. Fasole, mazare…

Astfel de legume sunt o excelenta sursa de proteine sanatoase si antioxidanti. Le puteti numi alimentul minune. Anumiti cercetatori sunt de parere ca proteinele animale sunt cauza multor boli specifice batranetii. Trecerea la o dieta vegetariana (sanatoasa) va va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea inimii si arterelor dvs. Aceste legume sunt o parte necesara unei diete vegetariene sanatoase. Daca nu doriti sa renuntati definitiv la carne, incercati sa inlocuiti de cateva ori pe saptamana mesele cu carne, cu unele bazate pe astfel de legume.

9. Pepenele galben

Atunci cand ne gandim la fructem nu ne gandim in mod deosebit la pepenele galben. Este pacat pentru ca are unul din cele mai bune profile nutritive dintre toate fructele. Are pulpa (asa ca va satura) si contine multe vitamine bune pentru organismul dvs. Introduceti pepenele galben in dieta dvs si va veti bucura de o multime de beneficii.

10. Ciocolata

Ciocolata neagra este buna pentru sanatatea dvs. Are grasimi echilibrate care nu va fac rau si foarte multe substante chimice de care organismul dvs are nevoie. Singura problema e faptul ca ciocolata are si calorii. Consumati un patratel de ciocolata neagra zilnic, dar nu exagerati.

Dieta daneza sau dieta de 13 zile

Dieta daneza, numita si dieta de 13 zile dupa durata ei, este un regim ce va promite accelerarea metabolismului si mentinerea efectelor pe o perioada de cel putin 2 ani. Totul suna minunat, mai ales ca dupa terminarea ei ai voie sa revi la regimul alimentar de dinainte fara teama de a lua kilograme in plus. Si peste toate, in cele 13 zile de dieta daneza o sa pierdeti intre 7 si 20 de kilograme.

Dieta de 13 zile este foarte stricta si, daca in timpul ei faceti greseala sa deviati cat de putin de la regimul alimentar impus va trebui sa o intrerupeti. Daca rezistati totusi 7 zile puteti sa o reluati dupa o an. Daca reusiti sa faceti fata celor 13 zile de dieta daneza, aveti voie sa o repetati abia dupa 2 ani. Daca va simtiti infometati in timpul ei, aveti voie sa… beti apa.

Cateva sfaturi inainte de a incepe dieta daneza:
– consultati medicul pentru ca este foarte saraca in calorii. Nu aveti voie sa incepeti dieta de 13 zile fara acordul specialistului!
– pregatiti toate alimentele necesare inainte de inceperea ei.
– alegeti o perioada linistita din viata dumneavoastra pentru a o incepe
– folositi numai salata proaspata si iaurt degresat si natural, fara conservanti

In perioada in care tineti dieta de 13 zile puteti inlocui cafeaua cu ceai iar codul cu pastrav sau calcan. Nu consumati produse ce contin zaharuri, alcool si evitati guma de mestecat. Toate sunt interzise in dieta daneza.

De asemenea, tineti cont ca rezultatele dupa dieta de 13 zile variaza de la o persoana la alta. NU incercati sa atingeti magicele -20 de kilograme prin infometare severa, dincolo de restrictiile impuse de dieta.

Bun, dar sa vedem ce meniul zilnic pentru dieta daneza:

Ziua 1

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar
Pranz: 2 oua tari ,spanac fiert si o rosie
Cina: 200g friptura de vita cu salata de laptuci, ulei si zeama de lamaie

Ziua 2

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar
Pranz: o jumatate de conserva de carne, cu o cutie mica de iaurt(200 g)
Cina: 200 g friptura de vita cu salata de laptuci cu ulei si zeama de lamaie

Ziua 3

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
Pranz: 2 oua tari, o felie de sunca, salata de laptuci
Cina: telina fiarta, o rosie, un fruct proaspat

Ziua 4

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
Pranz: 200ml suc de portocale, o portie de iaurt
Cina: un ou tare, un morcov ras ,2-3 felii de branza

Ziua 5

Mic dejun: un morcov mare ras cu zeama de lamaie
Pranz: 200g cod fiert cu zeama de lamaie si o lingurita de unt
Cina: 200g friptura de vita si salata de laptuci cu telina proaspata

Ziua 6

Mic dejun: o cana de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
Pranz: 2 oua tari, un morcov mare ras
Cina: o jumatate de pui cu salata de laptuci cu ulei si zeama de lamaie

Ziua 7

Mic dejun: o ceasca de ceai fara zahar
Pranz: multa apa
Cina: 200g carne de miel, un mar

Ziua 8

Mic dejun: o cana cafea cu un cub zahar
Pranz: 2 oua tari, spanac fiert, o rosie
Cina: 200g friptura de vita cu salata de laptuci

Ziua 9

Mic dejun: o cana cafea cu un cub zahar
Pranz: o jumatate de conserva de carne, un iaurt mic
Cina: 200g friptura de vita, salata de laptuci

Ziua 10

Mic dejun: o cana cafea cu un cub zahar, o felie de paine prajita
Pranz: 2 oua tari, o jumatate de cutie de carne, salata de laptuci cu zeama de lamaie
Cina: Telina fiarta, o rosie, un fruct proaspat

Ziua 11

Mic dejun: o cana cafea cu un cub zahar, o felie de paine prajita
Pranz: 200ml suc de portocale, o portie de iaurt
Cina: un ou tare, un morcov ras, branza

Ziua 12

Mic dejun: un morcov ras cu zeama de lamaie
Pranz: 200g cod fiert cu zeama de lamaie si o lingurita de unt
Cina: 200g friptura de vita, salata de laptuci cu telina

Ziua 13

Mic dejun: o cana cafea cu un cub zahar, o felie de paine prajita
Pranz: 2 oua tari, un morcov ras cu zeama de lamaie
Cina: 250g carne pui, salata de laptuci cu ulei si zeama de lamaie

Si acum partile rele din dieta daneza:
– dieta de 13 zile este extrem de dezechilibrata, nu contine cereala si fibre dar e bogata in proteine si o „bucurie” pentru nivelul colesterolului.
– dieta daneza nu numai ca nu incurajeaza mancatul la ore fixe dar promoveaza bautul de apa in detrimentul mancarii.
– o ceasca de cafea atunci cand va inhamati la un „drum” de o zi, urmata in general de un pranz extrem de frugal, va garanteaza un randament extrem de scazut pe parcursul intregii zile

Concluzii legate de dieza daneza:
– promisiuni nerealiste: sansele sa pierdeti 20 de kilograme in 2 saptamani sunt extrem de mici
– randament scazut pe parcursul ei, in special daca aveti un serviciu solicitant
– dieta daneza este periculoada pentru sanatatea organismului, in special la nivelul rinichilor ce sunt supra solicitati pe parcursul celor 13 zile.

Lasă un comentariu