Performante

Participarea la concursul „Moldova, ţara mea străbună”

Partea I

Partea II

Despre concurs:

Moldova, tara mea strabuna

Radioul local din com. Chişcăreni: sursă sigură de informare şi transparenţă

Situaţia iniţială

Procesul de privatizare şi restructurare de la mijlocul anilor ’90 a avut implicaţii negative şi asupra sistemului de radiouri locale. Din cauza veniturilor foarte joase şi a impozitelor destul de înalte, puţini locuitori ai s. Chişcăreni îşi permiteau să se aboneze ziare şi reviste, să procure aparate de radio moderne şi televizoare. Izolarea informaţională a populaţiei rurale era condiţionată şi de deconectările energiei electrice.

Modalităţi de acţiune

1. O primă etapă în dezvoltarea acestei iniţiative o constituie crearea SRL „Radio-Anunţ”. Cetăţeanul Goraş Boris din com. Chişcăreni a decis să readucă la viaţă radioul local pe teritoriul satelor primăriei Chişcăreni; iniţiativa a fost susţinută de toată populaţia satelor şi mai ales de administraţia publică locală;

2. În incinta clădirii primăriei se acordă spaţiu pentru organizarea şi funcţionarea radioului local;

3. Începând cu anul 2000 este iniţiat programul „Ora primăriei” care anterior avea doar un caracter sporadic (ad-hoc). Din anul 2003 difuzarea programului „Ora primăriei” se face sistematic, în fiecare zi de luni, începând cu ora 18:30 pe timp de iarnă şi de la 20:30 pe timp de vară şi este ascultat de majoritatea cetăţenilor comunei;

4. Emisiunile radio reflectă viaţa social-economică a satului. Toate deciziile Consiliului local, toate dispoziţiile primarului, ce vizează populaţia comunei sunt aduse la cunoştinţa cetăţenilor;

5. Se organizează întruniri radiofonice, cu participarea specialiştilor din diferite domenii: medicii de la Centrul de sănătate, psihologul şcolar, profesorii, specialiştii din agricultură, unde se primesc întrebări şi se dau răspunsuri la telefon în emisie directă cu radio ascultătorii.

6. Prin intermediul radioului local locuitorii sunt informaţi despre rolul lor în anumite acţiuni ale administraţiei publice. Astfel devine cel mai bun mobilizator în colectarea contribuţiei comunităţii pentru construcţia apeductului.

Radioul are un rol semnificativ în colectarea contribuţiei locale în implementarea proiectelor FISM: în cadrul emisiilor sunt date publicităţii familiile celor care manifestă o atitudine responsabilă faţă de colectarea contribuţiei şi a celor care tergiversează acest proces. Datorită transparenţei asigurată prin intermediul radioului local s-a reuşit implementarea mai multor proiecte prin intermediul FISM, cum ar fi:

„Reparaţia şcolii din s. Chişcăreni”, în anul 2000, cu costul de 606811 lei; „Reconstrucţia sistemului de aprovizionare cu apă potabilă”, cu costul de 593664 lei, în anul 2002-2003.

Viaţa în localitate manifestă semne pozitive de schimbare, graţie difuzării de către şeful de post a tuturor infracţiunilor care au loc în teritoriu, numeşte pe toţi cei care încalcă Legea, aduce la cunoştinţa populaţiei rapoartele făcute de Garda populară în timpul patrulărilor în zilele de odihnă. Perceptorul fiscal face publice numele persoanelor care nu-şi onorează obligaţiunile faţă de stat.

Lecţii învăţate

  • Prioritatea satului Chişcăreni este buna funcţionare a Radioului local prin intermediul căruia se pot afla opiniile, doleanţele, greutăţile, problemele cetăţenilor.

  • Activismul cetăţenilor contribuie şi la formarea unei atitudini pozitive a finanţatorilor.

Muzeul şcolar „Moştenire” din Chişcăreni, 2009

Un gând despre „Performante

  1. Micheline Cosinschi spune:

    Bonjour,
    En recherchant des informations sur Chiscareni, je suis tombée sur votre blog. Je suis impressionnée de votre site. Mes préjugés me faisaient croire que c’était le bout du monde, et voilà un village plein de dynamisme, bien dans son temps, où la jeunesse semble y tenir un rôle magnifique. Bravo !
    Mon mari Eugen, né en 1940 à Ciuciuieni, avait comme mère Neonila Gobjila de Ciuciuieni et comme papa Iacob Cosinschi de Chiscareni. La famille a fui en Roumanie en 1944. Y aurait-il encore d’autres Cosinschi dans la commune ?
    Je vais maintenant suivre avec plaisir votre blog. Bonne suite !

    Lausanne, Suisse

Lasă un comentariu