Eu si satul

Eu şi satul

M-am născut pe o colină însorită plină de splendoarea unei naturi binecuvântate sub soare. Într-un sat melancolic cu ochi de izvoare, cu păr stufos de codri deşi, cu căsuţe zâmbind îndrăzneţ spre crugul cerului. Şi m-am trezit deodată umblând pe riduri de poteci în sus şi în jos, privind cu ochii mari deschişi spre lume, în aceasta frântură de rai pământesc.

Pădurile, spânzurate parcă de nori, mi-au dat speranţa şi îndârjirea de a atinge cerul; dealurile mi-au descris în linii unduitoare şi înălţimi abrupte, scene de măreţie şi înţelepciune. Am descoperit însă, pe nesimţite, în nopţile calde de seară, stând culcată în iarbă, jucându-mă printre stele şi culegând iluzii în poala sufletului meu, că timpul e un magician prefăcut. Că în rostogolirea sa duce visele mele din inima copilăriei şi clipele fericite. Îmi rămâne nestinsă amintirea jocului cu norii. Privirea mea îşi construia printre castelele lor din înălţimi mulţime de căsuţe aidoma celora din satul Chiscareni, satul inimii mele, iar ei mă priveau cu uimire şi înţelegere. Alteori, când eram tristă, rătăceam pe câmpuri, printre flori, şi ascultam poveştile vântului. Poveşti adevărate despre oameni şi despre sat ori legende despre strămoşi şi despre comori pe care joacă flăcări albastre. De plângeam nu ştiam dacă lacrimile mele mai sunt lacrimi ori izvoare cu limpezi unde. Eram prietenă cu picăturile de ploaie şi după furtună mă înveseleam de culorile curcubeului. Cu toate luminile sale mă mângâia satul. Sub privirile lui şi ale naturii ce-l îmbracă precum pe un bătrân sfătos, s-au deschis spre lume sufletul şi mintea mea. În cuibul lui voi reveni mereu când lumea va deveni prea rece.

Cel mai perfect tablou al familiei mele este pictat cu nuanţe de nemurire pe colbul din palmele satului, în căsuţa din cel mai înalt vârf, de unde poţi privi pretutindeni în jur, loc privilegiat din care îl simt pe Dumnezeu aproape.

Aşa e satul meu ! Pare perfect şi este miraculos pentru mine, fiindcă s-a înălţat pe temelia sufletului meu. Şi nu doar bat inimile noastre în acelaşi timp, ci sunt una şi aceeaşi, aşa încât îl voi purta cu mine pe bătrânul sat, oricât de departe m-aş rătăci prin lume. Acest loc cu sufletul în cer şi cu trupul pe pământ trăieşte în ambele spaţii şi va rămâne un decor fantastic ce nu va înceta să mă urmărească.

Aici am învăţat să-mi construiesc aripi pentru a zbura, să-i cânt durerii, să făuresc din umbre un felinar. Aici am simţit pentru prima dată că pot să ţin în palme zâmbete, că picură lumină pe acoperişul inimii mele, şi aici mă voi întoarce să regăsesc parfumul copilăriei, să mângâi respiraţia unui trecut ce pentru mine nu a apus şi nu va apune niciodată şi care a împletit cu măiestrie culoarea unui viitor ce se va zidi pe legendare temelii.

Din nou acasă

O, cititorule, oricine eşti,

Poţi tu să înţelegi, îţi dai tu seama

Ce fericire e să-ţi regăseşti

Fîntîna-n poartă şi în uşă mama?

Să intri-n casă, moale să te-ntinzi,

Pe patul vechi cu albe aşternuturi,

Cu ochii-ntredeschişi, să te surprinzi

Copil sfios, aflat la începuturi ?

Să ieşi, apoi, în curte, să-ţi arunci

Privirea, peste pomii de smaralde,

În care tu te căţărai, pe-atunci,

Şi-ai vrea, acum, să mai încerci încalte ?

Să stai, din nou, la masa de sub nuc,

Pe-un jilţ de-mpletitură de răchită,

În nări să-ţi intre aerul năuc,

Spre-a-ţi primeni fiinţa vlăguită ?

Să cadă seara peste tine încet,

Să simţi în pori răcoarea ei jilavă,

Să te abandonezi, aşa, complet,

Înveşnicit în clipa de zăbavă ?

O, cititorule, poţi tu să crezi

Că nici o bucurie nu-i egală

Aceleia în care îţi revezi

Pămîntul tău şi casa ta natală ?

In drum spre Chiscareni

La Chiscareni

Anunțuri

Un gând despre „Eu si satul

  1. NiKkU MereutA spune:

    BravO LuciKa.. eu tot vroiam sa ma apuc de acest lucru dar lenea asta nu mo lasat sa fac treaba.. akuma incerk sa fac un site.. sper sa mearga.. dar tu esti foarte bravo.. pune shi tu ceva despre anii din liceu :D:D:D:D:D ca aicea mult este de spus shi foarte interesant 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s