Frumusete

Alimentatie

Un medicament inspirat de vinul roşu vă poate ajuta să slăbiţi

Pentru persoanele dependente de cartofi prăjiţi şi de alte alimente cu multe calorii, acest lucru poate părea prea frumos pentru a fi adevărat, relatează Daily Mail.

Un nou medicament, inspirat de vinul roşu, le poate permite acestora să mănînce cît vor de mult, fără să se îngraşe nici măcar un gram. De asemenea, el oferă şi beneficiile obţinute în urma activităţilor fizice fără să fie nevoie să mişcaţi un deget. Şi dacă aceste lucruri nu sînt de ajuns, pilula care imită efectul resveratrolului, ingredientul minune din vinul roşu, poate preveni şi apariţia diabetului.

Medicamentul, cunoscut deocamdată sub denumirea de SRT1720, păcăleşte organismul că mîncarea consumată nu a fost suficientă, fiind nevoie de arderea rezervelor de grăsime pentru a supravieţui.

Studiile precedente au demonstrat că resveratrolul, o substanţă chimică ce se găseşte în coaja strugurilor, are capacitatea de a preveni dezvoltarea unei multitudini de boli, de la îmbătrînirea prematură pînă la afecţiuni ale inimii, cancer, obezitate sau Alzheimer.

Compania americană Sirtris a realizat deja un medicament ce conţine resveratrol. Însă, noua pilulă s‑ar putea să fie mult mai puternică decît precedenta şi să aibă mai puţine efecte secundare.

În cadrul experimentelor efectuate, şoarecii cărora li s‑a administrat SRT1720 nu s‑au îngrăşat absolut deloc, în ciuda faptului că au fost hrăniţi cu alimente ce conţineau multe grăsimi. Testele de sînge au scos la iveală faptul că animalele au fost protejate şi de diabet. De asemenea, animalele tratate erau mult mai energice şi puteau să alerge de două ori mai mult.

Noul medicament este realizat din substanţe care acţionează asupra organismului asemenea resveratrolului. Atît ingredientul din coaja strugurilor, cît şi medicamentul activează o proteină numită sirtuină (Sirt1), care joacă un rol important în asigurarea necesarului de energie organismului.

„Rezultatele demonstrează că noul activator sintetic al sirtuinei poate imita efectele metabolice pozitive, întîlnite în cazul utilizării resveratrolului. Dar, spre deosebire de acesta din urmă, noile entităţi chimice se axează doar pe beneficiile metabolice ale proteinei”, a subliniat profesorul Johan Auwerx, de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne, Elveţia.

Specialistul a adăugat că vor trece cel puţin şapte ani pînă cînd medicamentul va ajunge pe piaţa internaţională şi va putea fi folosit pentru a trata obezitatea sau diabetul.

Băuturile calde influenţează psihicul oamenilor

O ceaşcă de ceai sau de cafea poate să‑l facă pe om mai tolerant. În acelaşi timp, sucurile reci sau îngheţata trezesc, dimpotrivă, o atitudine de înstrăinare faţă de interlocutor, relevă un studiu realizat de cercetători americani şi publicat recent în revista Science.

Cercetători de la Universitatea Yale au încercat să descopere modul în care căldura sau temperatura scăzută a corpului omenesc pot influenţa felul în care o persoană îi percepe pe oamenii din jur, precum şi modul în care este ea percepută de alţi oameni. În cadrul unui experiment, unui grup de voluntari i s‑a solicitat să evalueze mai multe persoane necunoscute. S‑a dovedit că o persoană care ţine în mînă o cană cu ceai fierbinte pare mai binevoitor şi mai deschis decît un om care ţine în mînă un recipient cu gheaţă.

Într‑un alt experiment, voluntarii ţineau ei înşişi în mînă o cană cu ceai fierbinte sau cu o băutură rece. În acelaşi timp, lor li se propunea să aleagă între un cadou pentru un prieten sau pentru sine. S‑a dovedit că persoanele care ţineau în mînă o băutură caldă alegeau un cadou pentru prieteni, în timp ce persoanele cu băuturi reci – un cadou pentru sine.

În sfîrşit, în al treilea experiment participanţilor le erau împărţite dosare despre persoane necunoscute, urmînd ca acestea să fie evaluate. Cei care aveau o băutură fierbinte evaluau dosarul într‑un mod mai favorabil. „Temperatura fizică nu este pur şi simplu o metaforă. Ea influenţează modul în care percepem alţi oameni şi, de asemenea, influenţează propriul nostru comportament”, afirmă unul dintre autorii studiului, doctorul John Barr.

Oamenii de ştiinţă ruşi consideră rezultatele acestui studiu drept previzibile. Potrivit directorului Centrului de Psihologie şi Medicină Socială, Evgheni Şapoşnikov, atît din punct de vedere medical‑psihologic, cît şi în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi, căldura stîrneşte întotdeauna sentimente pozitive. „Acest lucru se întîmplă la nivel de intuiţie. Chiar dacă o persoană nu simte căldura mîinilor celui care ţine o cană cu o băutură fierbinte, în mintea sa apar asocieri pozitive”, a explicat Şapoşnikov pentru cotidianul rus Novîie Izvestia.

În opinia lui Serghei Enikolopov, şef de secţie în cadrul Centrului de Sănătate Psihologică de la Moscova, studiul cercetătorilor americani „demonstrează modul în care sînt acutizate caracteristicile psihologice profunde legate de instinctul de autoconservare”. „Cum numai condiţiile înconjurătoare încep să se înrăutăţească, la om începe să funcţioneze instinctul de supravieţuire. Într‑o situaţie confortabilă, însă, el devine mai binevoitor şi tocmai de aceea este dispus să ofere cadouri prietenilor”.

În anumite situaţii, o ceaşcă de cafea poate determina chiar şi o schimbare totală de opinie, după cum demonstrează rezultatele unui experiment desfăşurat de oameni de ştiinţă australieni. Unui număr de 140 de voluntari li s‑a propus să‑şi spună părerea despre avorturi şi eutanasie şi să răspundă la o serie de alte întrebări. Apoi, jumătate dintre ei au primit băuturi cu adaos de cofeină într‑o cantitate ce echivalează cu două ceşti de cafea. După care le‑au fost prezentate articole în care, prin intermediul unor argumente serioase, era prezentat un punct de vedere total opus propriei lor opinii. Intervievate pe marginea aceleiaşi liste de întrebări, persoanele care au consumat o băutură cu cofeină s‑au dovedit cu mult mai predispuse să‑şi schimbe punctul de vedere iniţial.

Merele, fructele care vă pot prelungi viaţa

Merele au fost mereu considerate materia primă a unei alimentaţii sănătoase, iar afirmaţia că un măr pe zi ţine doctorii departe nu este un simplu mit. Merele au o impresionantă diversitate de beneficii nutriţionale, fiind în acelaşi timp un plus delicios pentru o dietă sănătoasă şi o viaţă mai lungă.

Dintre toate fructele pe care le mîncăm, merele sînt cea mai bună sursă de pectină, o fibră naturală cu importante efecte pozitive asupra sănătăţii organismului. Merele mai conţin şi fitochimicale, quercitină, tanin şi antioxidanţi.

În continuare vă prezentăm o listă cu cele mai importante motive pentru care ar trebui să includeţi merele în alimentaţia dvs zilnică.

1. Merele îmbunătăţesc tranzitul intestinal. Ele sînt o sursă semnificativă de fibre, de pectină şi de alţi nutrienţi utili sănătăţii. Pectina are ca efect normalizarea tranzitului intestinal, tratînd constipaţia şi diareea. În plus, studiile din domeniu au demonstrat că pectina conţinută de mere reduce incidenţa tumorilor de colon şi chiar reduce riscul de apariţie a cancerului de colon.

2. Merele reduc colesterolul. În urma unui studiu asupra bolilor de nutriţie şi de inimă s‑a aflat că mîncarea a trei mere pe zi, timp de trei luni, poate ajuta la scăderea colesterolului cu cel puţin 20 de unităţi. Acest lucru se realizează cu ajutorul pectinei şi a quercitinei conţinute de fructe.

3. Merele reduc riscul de cancer. Aceste fructe nu se limitează doar la prevenirea cancerului de colon. Cantitatea mare de quercitină, flavonoide şi fitochimicale declanşează activitatea antioxidanţilor, care au ca efect blocarea radicalilor liberi. Aşadar, merele ajută la prevenirea cancerului de prostată, a cancerului pulmonar, protejînd şi alte părţi ale corpului.

4. Merele încetinesc procesul de îmbătrînire. Multe generaţii de exploratori au încercat să realizeze elixirul tinereţii veşnice, dar tot ceea ce trebuiau să facă era să lupte împotriva stresului cotidian cu un măr. În afara capacităţii de a micşora colesterolul şi de a lupta împotriva cancerului, fitochimicalele inhibă dezvoltarea diabetului, a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă şi a altor afecţiuni care pot cauza îmbătrînirea precoce.

5. Merele previn căderea părului. În medicina chineză se consideră despre căderea părului că este semnul unei afecţiuni renale, iar merele se află pe lista fructelor şi legumelor care ajută la restabilirea activităţii normale. Aşadar, dacă vreţi să vă păstraţi părul, consumaţi cîte un măr pe zi!

Lasă un comentariu